Să-l împușcăm, doar nu o să-l ducem acasă!

Dincolo de tot ce s-a spus și s-ar mai putea spune despre ursulețul împușcat la Sibiu nu pot să nu mă gîndesc la cît de fricoși, căcăcioși, amețiți, dezorganizați și, în același timp, cinici, lași și indiferenți sunt exact cei care ar trebui să fie stăpîni pe ei, atunci cînd ceilalți, oamenii obișnuiți, își pierd cumpătul. Ce frică trebuie să-ți fi intrat în oase cînd te-ai echipat ca  pentru război să prinzi un urs de vreo 5-6 ani și vreo 170 de kg și tot ce poți să faci este să-l încolțești într-o curte și să-i bagi un glonț în inimă?

Autopsia a stabilit că ursul, deși pare mic în poze, avea între 5-6 ani și 176 de kg. În stomacul său nu au fost descoperite resturi de alimente procesate. Asta înseamnă că nu era un urs gunoier și cel mai probabil venea sau a fost adus din padure.

Avem, deci,  un urs dezorientat și mort de frică care vrea să ajungă înapoi în pădure și o gașcă de gonaci de ocazie care-l hăituiesc prin oraș, strigînd, urlînd, agitîndu-se fără nici o logică, fără vreo procedură, vorba domnului președinte, pe care să o urmeze. Din acest punt de vedere nu e nici o diferență între ei și răsculații de la 1907. Dacă în locul pulanelor și al pistoalelor ar fi fost dotați cu furci, coase și bîte, cu siguranță că le-ar fi învîrtit amenințător pe deasupra capului. Nu de aia le-ar fi primit?

Ce ar fi putut să facă?

Ar fi putut să aleagă vreo trei dintre ei, mai solizi așa, și ăia trei să sară pur și simplu pe urs și să-l doboare la pămînt. 300 de kilograme de polițiști odihniți înseamnă mai mult decît 170 de kilograme de urs speriat. Nu le-ar fi pus nici o problemă. Sigur, ursul ar fi putut să-i zgîrie și să-i muște, dar ei nu voiau să-l împuște?

Ar fi putut să aducă hingherii, ăștia au ceva chestii care seamănă cu niște lațuri, vreo trei de-astea pe gîtul ursului, plus încă vreo două peste labe și s-ar fi terminat povestea. Sigur, mai trebuia un deștept care să-i dea injecția care să-l adoarmă, în cur.

Ar fi putut să cheme cîțiva interlopi care să-i dea cîteva jeturi de spray paralizant și cîteva bastoane telescopice peste bot. În caz că nu s-ar fi liniștit ar fi putut să-l cresteze nițel cu săbiile din dotare. Sigur i-ar fi trecut figurile și sigur ar fi fost mai bine decît să-și ia glonțul.

Nici varianta Guță sau a tarafului de la Clejani nu ar fi fost de lepădat. După un concert improvizat ad-hoc pe aleile dintre blocuri ori ursul ar fi amețit instantaneu dă la bași ori ar fi găsit, din instinct și foarte repede, cel mai  sigur drum spre pădure.

Toate astea dacă nu și-ar fi amintit ce ar putea să scrie la procedură, chiar în absența Procedurii. Nu, nu trebuie să intri cu mașina din dotare în  urs, boule imbecilule.

Ursul circula pe o stradă cu o maşină de poliție pe urmele lui, foarte aproape de el. Polițiştii au auzit pe stație îndemnul unui şef care țipa ca ars: “Intră cu maşina în el! Dă peste el! Intră în urs!”
Noroc că au fost mai deştepți decât şeful lor şi nu au făcut asta.

Zice Godină. Și mai zice una:

Pentru că în România avem o poliție modernă şi bine dotată, toate convorbirile de pe stațiile radio rămân înregistrate, inclusiv aia cu şeful inundat de adrenalină care striga ca ursul sa fie lovit cu maşina.

Serios? Există la IPJ Sibiu un șef în funcție care le spune să intre cu mașina în urs? Chiar există, chiar lucrează în IPJ, chiar are o funcție de conducere, chiar ia vreo 5000 de lei pe lună, chiar va coordona și altă dată astfel de intervenții?

Toate astea dacă nu ar fi știut fără procedură că ursul trebuie anesteziat. Că îl împuști doar dacă e un pericol iminent. Anesteziat, plesnit cu pulanul, încătușat, imobilizat, împachetat, șpreiat, orice, în afară de băgat un glonț în el. Dacă nu ar fi știut că ursul, ratonul, pisica sălbatică, căprioara trebuie anesteziate, nu împușcate,  nu ar fi cărat după ei alt bou imbecil de la asociația vînătorilor. Puteau să-l împuște și singuri.

Vînătorul care a tras a fost acolo doar de formă. Să dea lucruriler o aparență de legalitate și profesionalism. Am vrut să-l anesteziem, uite, avem agariciul cu tranchilizant cu noi, dar nu s-a putut. Ursul ne-ar fi belit pe toți. De aia l-am împușcat. Nu pentru că suntem niște fricoși care luăm bani să protejăm și apărăm.

De fapt poliția se cacă pe ea. Ca în cazul interlopilor care-i scuipă în gură, ca în cazul boschetarilor care le pun piedică, ca în cazul copiilor care le scot limba și-i trag de bretele. Sigur,  sistemul i-a legat de mîini. Sigur, cînd riști viața copiilor tăi pentru că te vînd chiar colegii sau șefii tăi, te gîndești de mai multe ori înainte de face pe eroul. Mai ales cînd trebuie să aplici legea în avantajul celor care te înjură pe blog-uri.

Sigur, nu sunt toți polițiștii căcăcioși sau incompetenți.  Dar toți polițiștii sunt plătiți  să prindă hoții și să-i bage în pușcărie. Și, oricît de ciudat pare, toți polițiștii s-au băgat voluntar în poliție știind ce înseamnă asta. Situație în care e cam nasol  să iei din asta doar ce te avantajează. Să te umfli în pene în fața bătrînei pe care o treci strada, dar să împuști ursul. Pentru că, da, voi l-ați împușcat. În momentul în care i-ați spus agariciului să tragă și nu v-ați asigurat că prostul are tranchilizant pe țeavă. Bineînțeles,  nu vorbim de cazul în care ați știut clar că are glonț.

Din păcate, în ziua aia polițiștii au lipsit de pe stradă. În locul lor au ieșit căcăcioșii. Cei care te legitimează cînd joci o piesă, cei care se ascund în boscheți să te prindă cu 61 în localitate, cei care te umflă din Centrul Vechi, te duc la secție și te bat măr, pentru că îi întrebi  de ce agresează un cetățean, cei care vin, după ce totul s-a terminat, să facă poze, cei care împușcă ursul pentru că, pur și simplu, se cacă pe ei de frică.

Urșilor, e cazul să vă cărați și voi în Canada.

1 Comment

  • koga ion.escu
    October 19, 2016 at 4:06 am

    asta e discriminare…:nu scrii nimic de ăia care întâi sună la postul tv şi, abia după ce se filmează, “rezolvă” ei “cazul”: imobilizează, descarcerează sau urcă site-ul de cultură în dubă; daca traficul e supraaglomerat, nu e bai, roagă ei agresorul să mai tragă o dublă sau să stea puţin nemişcat cu sexul în violată sau cuţitul în victimă; dacă e frig, pe panacotari nici nu e nevoie să-i roage, unde bagi mâna când îţi îngheaţă, nu în buzunar? asta dacă nu i-au buzunărit ei înainte şi “captura” nu i-a convins să-i facă “dispăruţi în 60 de secunde”; eventual, dirijează şi traficul pentru ei, cum s-a mai văzut.

Leave a Comment