Nem beszélek magyarul, gen. Sau cum să mânînci miciuri la Odorhei

Aici se află un link

Cu un cetățean român care nu poate să mânânce miciuri (licență poetică și ungurească pentru mici) la Odorheiu Secuiesc. Pentru că, aparent, el nu știe limba maghiară, iar vînzătoarea de miciuri nu știe limba română. Zic aparent, pentru că cetățeanul se autosesizează imediat, mai rapid ca dna-ul, cînd i se pare că dînsa l-a înjurat în ungurește, deși nu l-a înjurat, iar dumneai știe din prima ce dorește domnul și anume miciuri, îi ia banii și se pregătește să-l servească.

Dar ăsta micu’, vloggerul, pentru că vlogger este el după meseria pe care-o practică, o arde aiurea că i-a zis ceva de baszom. Care pre ungurește e ceva de futut. Așa că tipa-i dă banii înapoi și-și face de lucru prin tonetă, chicinetă.

Moment în care scandalul e gata. Domnul flămînd își face numărul pentru care s-a deplasat pe ruta Cluj-Odorhei, 192km, cu mașina proprietate personală, dînsa face ce știu ungurii cel mai bine să facă atunci cînd îi enervezi, sau pur și simplu nu te plac, adică îl tratează cu dispreț suveran și sictir autohton, intervin cetățeni, inevitabil unguri, care îi spun vloggerului, hai, du-te-n pula noastră de pe-aici că vrei să ne mănînci pîinea, miciurile, nevoile și neamul.

Omul se duce, pentru că nu vrea să și-o ia-n freză de la ungurii asupritori, Rareș Bogdan face emisiune despre cum ne fut ungurii în gură la noi acasă, internetul, pe parte românească, creștină și ortodoxă le-o trage ungurilor pe unde-i prinde, ungurii le-o trag țiganilor de români, țiganii români își bat copiii, rudele și animalele de companie. Fix ca-n melodia lui Roger Waters. Doar că pe sistem românesc.

And the Germans killed the Jews
And the Jews killed the Arabs
And Arabs killed the hostages
And that is the news
And is it any wonder
That the monkey’s confused

Radu Jude tocmai și-a lansat noua producție, cu nume inspirat din T.S Elliot, Țară Moartă, despre cît de toleranți, buni și frumoși sunt românii. Și românii-s foarte toleranți și politicoși, mai ales cu evreii, ungurii și țiganii.

Așa. Pardon pentru tăietură. Dar așa-i și videoclipul pe care-l vizionăm. Plin de tăieturi. Cît să ne putem întreba de ce autonomia ținutului secuiesc nu a putut să filmeze cap coadă tot ce prestat la Odorhei? Pentru că a prestat ceva.

Și pentru că veni vorba de Odorhei, să facem cuvenita precizare, Odorhei este un oraș din România, compus din 92% unguri și 2 % români. Și aici ar trebui să se încheie cam orice discuție despre abuzul la care-i supus un cetățean român care nu știe limba etniilor conlocuitoare.

Pentru că, mie cel puțin, mi se pare lejer aberat să pui problema limbii oficiale într-o comunitate etnică. Sigur, nu în România, dar să ne imaginăm că punem problema asta în State, în comunitatea irlandezilor, de ce vorbești coaie limba aia ciudată? Sau îi putem întreba pe italieni de ce vorbesc italiana în cartierele lor.

Sigur, atît irlandezii cît și italienii știu și limba engleză și nu ezită să o folosească. Spre deosebire de fătuca noastră. Deși eu cred că știe româna, dar nu a vrut să o  întrebuințeze, ceea ce e ușor diferit. Dar să zicem că nu o știe deloc. Habar nu are cum să te bage-n mă-ta, în română, atunci cînd vede că ai mers de la Cluj la Odorhei ca să demonstrezi cu orice preț că unguroaicele nu știe vorbește românește. Și nici nu e așa sexy cum se zice că ar fi.

Și de ce ar ști? Trăiește într-un oraș de rahat, într-o comunitate de 92% unguri, din care nu va pleca niciodată. Toți în jurul ei vorbesc ungurește, gîndesc în ungurește, se fut în ungurește. Românii sunt la fel de mulți acolo ca boșimanii. Odorheiul este un oraș din România în care România și-a băgat pula mai ceva ca-n Vaslui. E suficient să treci o dată pe-acolo, ca să îți dai seama cum trăiesc oamenii în Odorhei. Și cine să-i învețe pe unguri româna? Cine să-i învețe toleranța?

Sigur, Odorheiul se află pe teritoriul României. Dar ei sunt etnici maghiari. Poți să-i condamni că nu vor să fie români? Nici eu nu vreau să fiu român, toată ziua vreau să nu fiu român. Singura diferență dintre noi este că ei pot trăi cu iluzia că nu-s.

De ce aș declanșa eu, cetățean român, jihadul din cauza asta? Sigur e neplăcut să auzi altă limbă în țara ta, dar numai dacă nu ai descoperit că în univers se vorbește prea puțin româna. Mai mult ne lovește la naturelul simțitor de patrioți de ocazie, decît la drepturi civile, cetățeni europeni gen.  Micii de Odorhei au devenit un simbol al luptei pentru drepturi civile. Nu pot să mănînc mici în țara mea, ah, dacă ar ști vodă!

Iar dacă, așa cum cred, știe limba română suficient cît să vîndă mici la Kaufland pentru 1000 pe lună, de ce ar vorbi-o cu unul  care a venit să demonstreze lumii ce proastă, rea și nesimțită e ea? Tu ce ai fi făcut în locul ei? Nu știu ce a căzut la montaj, dar e clar că vînzătoarea era deja iritată cînd a apărut vloggerul. La fel de clar e că vloggerul s-a dus acolo să demonstreze că nu poate cumpăra mici pentru că nu știe maghiara. Că e persecutat pentru că e român. Cînd a observat că totuși poate să cumpere mici, deși nu știe maghiara, a făcut în așa fel încît să pară că nu poate.

De ce ai fi obligat să servești un client care te ia de prost? Unul care îți face procese de intenție și te ia la mișto? Unul care te întreabă, delirant și insinuat, de ce nu-l servești, pentru că e român? Dar zi, te, de aia nu-mi dai mici, că-s român? Recunoaște, așa-i că d-aia?

De la mine se vede altceva. Atitudinea, tonul, miștocăreala, modul idiot în care insistă că a fost înjurat și prezintă publicului această versiune a ceea ce s-a întîmplat, tot scenariul, derularea evenimentelor nu sunt altceva decît indicii clare că suntem luați de proști. Că e suficient să spui “ungur” și vom scoate cuțitul din cizmă.

Totul trebuia să se încheie în momentul în care fata a luat banii și a spus, probabil, înregistrarea este proastă, na, jo, adică no, bine. Putea să se încheie cînd vloggerul a sărit ca ars, ce ai zis, m-ai înjurat, pe mine, pe onoarea mea de român, iar tipa a spus semmi, adică nimic. Dacă nu s-a terminat atunci, e doar pentru că nu trebuia să se încheie atunci. Nu pentru asta s-a dus la Odorhei. Clar ca beep, înjurătură oribilă în maghiară.

Printre altele. Trec, de vreo 4 ani, de vreo două ori pe ani prin Odorhei. Am găsit acolo mărci, arme, mașină de scris. Am cumpărat mici, cafea, lapte, brînză, ouă. În limba română. Pentru că, deși am crescut și trăiesc într-o comunitate cu mulți unguri, nu prea știu multe cuvinte în maghiară. Să ne gîndim și la asta, înainte de-a ne inflama. De ce vrem noi să-i obligăm să ne învețe limba, dacă noi nu suntem dispuși să o învățăm pe-a lor? Chestie de reciprocritate și politețe, pînă la urmă.

 

 

 

 

9 Comments

 • lucian
  September 1, 2017 at 2:17 pm

  autorul…?

  • A. D. Pop
   unQpop
   September 4, 2017 at 4:19 am

   updatat secțiunea about me.

 • cati muresan
  September 2, 2017 at 4:19 am

  Felicitari !

  • A. D. Pop
   unQpop
   September 4, 2017 at 4:20 am

   mersi

 • Your name
  September 2, 2017 at 4:30 am

  Nu sunt obligati sa ne invete limba, dar cred ca e de bun simt sa incerce sa comunice, la fel ca atunci cand te duci in orice tara, si te intelegi macar prin semne. Desi nu contest faptul ca video-ul e facut ca sa instige, asta nu e un caz izolat, pot baga mana in foc, toti stiu 3 cuvinte in romana.
  Spui ca ar trebui sa invatam noi maghiara, daca le cerem sa invete romana. Pune-i pe unguri sa invete romana ca sa cumpere ceva, la ei in tara. Pune-i pe americani sa invete italiana ca sa manance undeva, intr-un cartier italienesc.
  Este absurd, si stii asta, articolul asta e aberant. Si stai tu linistit, cat de amarati sunt ei in Tinutul Secuiesc, sunt plini de ajutoare sociale, sporuri de etnie, etc. Si, la fel ca si pe reprezentantul lor politic, ii doare la basca de tara, sunt gata sa accepte orice mizerie, doar ca sa le fie lor bine.

  • A. D. Pop
   unQpop
   September 4, 2017 at 4:23 am

   textul se referă la un context clar, comunitatea majoritar maghiară din Odorhei. nu-i nimic aberat să știi limba comunității în care trăiești. aberat e să nu o știi.

 • Pro sau contra
  September 2, 2017 at 6:38 pm

  Dragule anonim, si eu sunt unguroaica. Nu sunt de acord cu prostia “sa invatati si voi maghiara”, pentru ca ar trebui sa invatam limba tarii. neaparat. Sa ma scuzati de scaparile mele de exprimare, care vor scriu. Dar sa stii, ca este foarte greu sa inveti aceasta limba in aceasta tara, in acest sistem de invatamant. Mergi la scoala, ai 6-7 ani. Ai invatat niste cuvinte, fraze in limba romana, “varogsamidatiopaine” sau “manumescxy” si cativa metode de comunicare. Limba e total diferenta, gramatica o alta planeta etc.. Nu ai unde sa folosesti limba, pentru ca la tine acasa se vorbeste in limba ta materna (si aceasta mi se pare normala, chiar si daca esti in minoritate) si prietenii tai sunt maghiari (chiar nu vad ce e problema cu asta). Daca parintii tai nu sunt niste patritici idioti,( care pot sa fiu numiti bozgori) incerc sa te invete niste fraze (tata si mama mea de exemplu stiu perfect sa vorbesca in limba romana), dar nu sunt profesori de limba straina (chiar pentru tine, romana este straina, pentru ca nu este limba ta materna). Hai, ajungem la scoala. Ai un an, sa inveti bazele limbii, impreuna cu 29 alte elevii, din cei care unii nu stiu nicio vorba, unii stiu perfect, pentru ca tata sau mama e romana, si esti tu, care stii cat de cat, dar o conversatie normala e foarte greu pentru tine(nu poti sa treci la mai inalt nivel decat small talkul). Invatati niste cuvinte (paine, apa, caine, pisica, tata, mama, casa etc). Invatati propozitii de baza, incerci sa alcutuiesti o mica poveste despre o imagine din carte. Anul 2,primesti manualul in care scrie : “manual pentru clasa I” si inveti “citire”. Dupa aceasta, primesti manualul pentru clasa 3, si asa mai departe. La bac, primesti subiect ca cei romani, si este “normal” sa inveti limba cu aceasta metoda. Primesti un fragment dintr-o carte de Ion Creanga, plin de arhaisme. Te chinuiesti sa intelegi, inveti cuvintele noi, si daca ai noroc, poti sa le memorezi. Scrii comentarii, eseuri, primesti note, inveti o limba care nici nu se foloseste daca nu esti critic literar, memorezi forme, pentru ca la bac te scade pentru scaparile de exprimare. Trebuie sa memorezi limba! Sa stii ca n-am primit niciun ajutor social de la statul roman pentru ca sunt maghiara. Eu am intentia sa invat limba romana, si cred ca romanii trebuie sa invete limba maghiara ca sa mareasca cultura lor generala. Ar fi bine, daca toti o sa scapam de prostia trianon, si o sa invatam limba altora, fara suparare. Si daca nu putem, sa facem o metoda pentru comunicare(de exemplu sa vorbim in engleza), si sa nu ne arde curul cand trebuie sa vorbim in limba straina.

  • Nicolae
   September 3, 2017 at 5:09 am

   Dacă respect reciproc și bunăvoință între oameni este + un zâmbet sincer, lumea va fi mult mai frumoasă, pentru toți.

   • A. D. Pop
    unQpop
    September 4, 2017 at 4:24 am

    exact, dar ca multe lucruri simple și astea se aplică doar în cazul celorlalți

Leave a Comment