Mircea Badea chiar el, influencer

Mircea Badea chiar el a reușit, probabil fără efort, să reinventeze conceptul de influencer.  Influencer este persoana care spune chestii (nu neapărat interesante, nu neapărat asumate) pe blog. Are fani, urmăritori, prieteni, simpatizanți și toți ăștia îl urmăresc, îl aplaudă, îl recompensează cu like, love, hahaha. Are și hateri care-l înjură, dar aceștia sunt  mai puțini. Influencerul nu are nevoie de ei și în numele dreptului la spun ce vreau pe blogul  dacă nu îți place du-te altunde. Sau dute. Depinde de influencer. Poptămaș e influencer, Viorica Dăncilă, oricît de ciudat ar părea, e influencer. Cea mai importantă regulă, dacă vrei să fii influencer, este să ai mai mulți fani decît hateri. Mult mai mulți. Să ai milioane de catralioane de fani și cîțiva hateri, pentru efecte speciale. Dacă nu ai, cu cine te distrezi cînd ai chef? Trebuie să faci mișto de fani, dar e riscant, fanii sunt din ce în ce mai puțini, iar influencerii din ce în ce mai mulți.

Pînă de curînd, Mircea Badea chiar el respecta acestă regulă. Pagină puternică peste 300k like, reach, feed, totul pus la punct. Cîțiva hateri (muiști, statul paralel, sau clone) pe care Mirciulică-i neutraliza imediat. Dar, în ultima perioadă, nu știu exact momentul, eu am observat asta (și m-am distrat ca o brută o jumătate neprețuită de oră) cînd a pus poza din parcarea unui mall, Mircea Badea chiar el a început să primească la el acasă. Masiv și categoric. 99% din cei care comentează îi dau. Atît de bine că ți se face milă. Nu chiar milă, dar te gîndești că e bine. Numărul de like-uri la pagina lui a rămas la fel de mare, dar toți fanii s-au transformat peste noapte în hateri. Oamenii intră pe pagina lui doar  să-i spună că e prost.  Dincolo de faptul că este extrem de amuzat, e relaxant că constați că cineva ca Mircea Badea chiar el este tot mai puțin luat în serios. Că ce spune el chiar este citit de fani-hateri și ceea ce gîndesc fanii-hateri ia forma corectă în comentarii. Recomand, dacă n-ați citit deja.

Pentru că aici totul se transformă. În punctul în care influencerul devine joker. Cînd fanii, likerii și haterii te obligă să  fii foarte atent la ce le servești. Și cum. Cînd nu te mai lasă să dai orice tîmpenie. Cînd nu îți permiți să dai orice prostie. Cînd postezi o poză ca aia și fanii în loc să rîdă de tînpit, te înjură.  Nici măcar nu-ți permiți să o ștergi, te uiți cum te îneacă valul de ură și dispreț pe care tu însuți l-ai creeat, dar nu ai ce face, ești obligat să suporți. Dacă ștergi e și mai rău. Așa, măcar poți pretinde că nu te interesează. Că toți cei care te înjură sunt plătiți de Soroș, de statul paralel. Dacă o ștergi s-a terminat, data viitoare va fi și mai rău.

Dacă Mircea Badea chiar el punea acum 3 ani o poză în care parca aiurea la mall și spunea ăla parcat corect de lîngă el a parcat ca boul, fanii lui îl serveau exemplar pe individ. Nu conta nimic altceva. Pentru că oamenii sunt atît de dispuși să le dea credit celor net inferiori, dar cu gura mare. Cazul lui Mircea. Aproape că nu contează care este cauza. E una dintre situațiile în care nu contează nimic altceva decît efectul. Așa că nici pe mine nu mă interesează ce s-a întîmplat. Citesc comentarii la postările lui și mă bucur. Nu pentru că un joker absolut devine pentru aproape toată lumea un joker absolut. Ar fi prea mică satisfacția în cazul ăsta. Pentru că www-ul e un pic mai mișto dacă fanii-l trimit pe Mircea Badea acasă.

Leave a Comment