Atac la biserică

E suficient să spui “biserică” sau “patriarh” și pare că ni se inactivează complet gîndirea critică. Psihologic, mecanismul este ușor de explicat și perfect legitim, prin metode diferite am ajuns, majoritatea dintre noi, la aceeași concluzie: biserica este coruptă, fascinată mai mult de strălucirea aurului decît de sobrietatea smereniei. Problema, însă, e că această concluzie este una viscerală, profund subiectivă și absolut irațională. În mod concret, obiectiv și rațional, nu avem nici o probă concretă pe care să ne bazăm. Tot ce știm, știm de la alții. Tot ce s-a întîmplat, li s-a întîmplat altora. Tot ce credem, credem pentru că ni se spune. Exact cazul reportajului Recorder, Clanul Marelui Alb.

Fără supărare: din punct de vedere juridic, nu avem nimic. Nu avem un caz, oricît de binevoitor și anti biserică ar fi procurorul DNA care-a primit “dosarul”. Nu am nici un dubiu că, în conformitate cu legea, dosarul va fi clasat. Din păcate, nici nu va fi un punct de plecare pentru o anchetă serioasă. Nu există prea multe persoane în România dispuse să-și pună Biserica în cap. Dacă Biserica este puternică, este puternică pentru că sistemul a făcut-o puternică. Și a făcut-o puternică pentru că are nevoie de o Biserică puternică.

Din punct de vedere al unui reportaj de investigație profesionist, convingător, bazat pe fapte, tot fără supărare, tot nimic nu avem. Pentru că fix asta înseamnă cele trei “depoziții” filmate cu camera ascunsă. Povești, discuții la cafea, bla bla. Să ne calmăm, bomba asta nu-i nici măcar o petardă strecurată sub sutana Marelui Alb în noaptea Învierii. Prejudiciul de imagine, că de altul nu poate fi vorba, pe care-l va aduce Bisericii va fi repede remediat. Va fi folosit pentru consolidarea imaginii. Biserica va fi și mai puternică după asta. Mai sigură pe ea. Mai arogantă.

Evident, reacția Marelui Alb a fost promptă și, de ce să nu recunoaștem, mișto, le-a pus pistolul în mînă “corupților” și le-a spus, apasă trăgaciul, căcănarule, tot în Rai mergi. Iar “căcănarul” a demostrat că nu e deloc un căcănar, a făcut exact ce se aștepta de la el să facă. Și-a dat demisia, a arătat că Biserica este infailibilă. Sau, cel puțin, este infailibilă dacă ești suficient de naiv încît să o ataci cu astfel de arme.

Se îndoia cineva de asta? Serios? Se aștepta cineva să se prăbușească, în toată splendoare ei, Biserică, pentru că trei trepăduși au stat la taclale cu un reporter sub acoperire? Taclale suficient de vagi ca să pară conspirative, suficient de explicite ca să pară legale, oricum. Trepăduși care, chiar și atunci cînd comit imprudența să vorbească cu cine nu trebuie, știu, din reflex, cum să vorbească cum trebuie. ÎPS ar trebui să se prăpădească de rîs, la ora asta și să se întreabe dacă-i cazul să deranjeze uriașul aparat de propagandă de care dispune. Probabil că nu, cîteva comunicate de presă și hărmălaia goarnelor instituționale, precum părintele Visarion Alexa, par să fie suficiente. Concluzia va fi, oricum, că Biserica are mulți dușmani, exact pentru că este singura instituție care face ceva în țara asta. Concluzia va fi, încă o dată, tristă și înfricoșătoare: cu Biserica nu te pui. Reportajul Recorder, paradoxal și ironic, va contribui esențial la asta. Tocmai pentru că cei de la Recorder au, pe bună dreptate, multă credibilitate în rîndul oamenilor onești. Dacă nici ei nu au reușit nimic, cine să reușească?

Din punctul meu de vedere, reportajul ăsta face mai mult rău decît bine ideii de presă profesionistă. Pentru că ei nu aveau voie să dea rateul ăsta. Pentru că sunt un etalon. Pentru că mulți se uită la ei ca la Sfîntul, piei Satană, Duh. Pentru că nu am nevoie, încă o dată și în contextul ăsta, să mă prefac că e ok. Să mă prefac că îi cred. Să cred în ei, fără să cercetez. Nu vreau o altă Biserică, în locul celei pe care o cunosc.

Pentru că Biserica nu e profa de religie de la Școala Gimnzială din Săvădisla. Nu e directorul unui liceu de fițe din Cluj, să-l poți scoate pe interval punîndu-i în față înregistrarea în care secretara ți-a zis că a dat contractul de catering firmei neveste-sii. Pentru că Biserica nu are absolut nici o legătură cu credința oamenilor. Pentru că Biserica este una dintre cele mai puternice instituții din lume. Pur și simplu, nu ieși la bătaie cu trei glumițe de can-can. Dacă nu vrei un șut în cur, te pregătești de război. Dacă nu ai arsenalul potrivit, mult mai sănătos e să nu tragi primul foc.

Dacă e să dăm Cezarului ce e al Cezarului, dăm pentru curajul celor care au făcut reportajul. Au încercat. Au făcut ceva. Dar, din păcate, vorba Bibanului:

Da, dar aici nu scrie unde ați studiat, cu cine și la ce rezultate ați ajuns pînă acum. Scrie numai una suta lei. Puțin. Foarte puțin.

Dar Biserica nu este mai coruptă decît Școala. Nu este mai coruptă decît Poliția. Nu este mai coruptă decît Justiția. Nu este mai coruptă decît Statul. Decît statul ăla care trebuia să facă în așa fel încît Biserica să nu fie coruptă, Școala să nu fie coruptă, Poliția să nu fie coruptă. Noi să nu fim vaxxeri sau antivaxxeri. Vaccinați sau nevaccinați. statul ăla care, așa plin de proști, analfabeți și imbecili, știe foarte bine spre cine să arate cu degetul. Iar noi fix în direcția aia aruncăm cu ouă stricate.

Leave a Comment