Zi de dus gunoiul în Cluj

ungurul de peste drum e deja nervos. un bou își parcase mașina în fața porții. boul a lăsat numărul de telefon în parbriz, dar a venit doar după vreo 10 minute să-și ia mașina. agale. prea mult pentru ungur, care, oricum, e nervos că așa e el. l-a înjurat încontinuu pe bou, din momentul în care și-a dat seama că cel care vine, fluturînd cheile de la mașină în dorul lelii, e omul lui, pînă cînd s-a îndepărtat, manevrînd elegant un audi A6 negru.

ajuns la colțul străzii a scos degetul pe geam, i-a arătat ungurului Semnul. sigur că a fugit după el, hotărît să-i spargă fața, cauciucurile și parbrizele, sigur că auzindu-l cum înjură ai fi putut crede că un demon zoofil i-a futut în cur toate găinile, dar Audi A6 negru s-a îndepărtat lin pe bulevard.

băi, să vezi ce-o făcut acum vreo lună. vine unul și-i parchează mașina, tot așa, în fața porții. ungurul, calm, nu o lăsa aici, e interzis. ba nu, am luat tichet, uite, vezi? îi arată tichetul, îl pune în parbriz și se duce. bine, zice ungurul. are 2 m și e căpitan.

ăsta se duce liniștit în treaba lui, ungurul, tot așa, în treaba lui. ia din curte 4 butuci și un cric. îi desface roțile și i le pune pe capotă. toate 4. își ia vreo 3 beri și se pune pe partea cealaltă, în cur, pe bordură. la vreo oră, așa, apare cetățeanul. mașina lui iubită pe butuci, roțile pe capotă, ungurul în cur pe bordură. bea bere și se uită cu interes la el. vai. ungurul nimic. vai, dar nu se poate. mai că-i dau lacrimile, dar ce să facă, ce plm să facă, la cine să se ducă?

îi vine, brusc, o idee. chem poliția. foarte bine, cheamă poliția. își dă seama că ideea nu e chiar așa de bună. înțeleg că am greșit, îmi pare rău, dar nu trebuia să-mi scoți roțile. chiar așa? să-mi pui mașina pe butuci? bine, zice ungurul, calm sau beat. calm și beat. beat, deci calm. pentru că ai vorbit frumos ți le pun la loc.

omul se uită la el ca la Casa Poporului. pînă la urmă a trebuit să accepte evidența, mașina lui e pe butuci și toate roțile pe capotă. dar că cel care i-a făcut asta zice că i le pune la loc și numai pentru că a vorbit frumos, nu-i vine-a crede. nu glumești? nu glumesc, vorba dulce mult aduce. și se pune pe treabă, îi montează roțile la loc, îi urează drum bun. și toate alea bune.

deci, e deja nervos cînd vede că mașina care ridică gunoiul e undeva mai sus, pe stradă, nu poate coborî din cauza mașinilor parcate și pe-o parte și pe alta. mai precis, mașina care ar trebui să-i ridice și lui gunoiul se pregătește să întoarcă exact în față la Evidența Populației. ungurul înjură, ungurul se agită, ungurul sună la Poliția Locală. îi înjură și pe ăia, cum dracu să nu înjur omule, cînd mie nu-mi mai ridică gunoiul că ăștia parchează ca muiștii? cum să vorbesc frumos, e gunoiul meu, vorbesc cum vreau. să vină cineva imediat. își mai bagă și-și mai scoate, apoi închide.

cineva vine imediat, urlă ungurul la gunoieri. doi țigani nervoși și-un român mult prea calm, șofer. veniți pe-aici. le face semn să coboare. da’ vine cineva? da, vine, acum am vorbit. le arată edificator telefonul. șoferul întoarce ditamai mașina și coboară încet strada îngustă, plină cu mașini parcate stînga dreapta. nu se întreabă nimeni ce o să facă ăla care vine, după ce mașina va rămîne blocată, iar în spatele ei se va face o lungă coloană de clujeni nervoși.

și asta se întîmplă în fix două minute. șoferul se uită în pămînt și oprește, țiganii coboară din mașină, ți-am zis bă să nu te bagi, ungurul se uită la ei și începe să filmeze, dracu știe de ce, eu mă uit la Beni, Beni se uită la țigani, ui la ăștia. să-i trimit film lui Boc, zice ungurul.

cît durează pînă oamenii blocați în trafic încep să claxone ca proștii, deși e cît se poate de evident că nu mai e absolut nimic de făcut? fix 5 minute și cele cam 20 de mașini pe care le văd încep să-și facă treaba. plus celalate, care-s dincolo de curbă. la început țiganii arată acuzatori spre mașina cu pricina. un Logan alb, apoi se plictisesc și se pun pe trotuar la umbră. șoferul stă în cabină, probabil că nu-l interesează nici dacă însuși Boc ar veni să-i ceară socoteală, actele sau numărul de card. ce să fac dom’ primar, uite cum a parcat ăștia.

minutele trec, unul dintre țigani vine cu soluția, sună-l, bă, pă șefu’. excelent, zic, să vină șefu’. către Beni, șeful de la gunoieri, nu? îhîm.

șoferul disciplinat, sună. imediat vine, zice țiganul cu ideea.

exact, în cinci minute șeful e acolo.

acum sunt 4 indivizi de la gunoi care se uită la mașina blocată-ntre autovehicule de talie mică și mijlocie. autovehiculele doar stă vesele între dungile care demarchează parcările pe parte și semnul care zice că și pe partea ailaltă tot parcare e. exact, pe o stradă cu un singur sens, au făcut parcare pe ambele părți. indicatorul zice că toți au parcat legal. în plus, au tichetul în parbriz.

oamenii dau în continuare claxoane, încep să iasă funcționarele de la bancă, ce e, ce se întîmplă. un bou, le lămurește imediat ungurul. aha. hai s-o mutăm puțin, zice țiganul care are idei. pe mașina albă. o mută, cîțiva centimetri într-o parte, dar îi îndoaie și aripa. se fac că nu văd. suficient cît să tragă șoferul puțin pe dreapta. în stînga e un loc de parcare liber. mașinile fac stînga, apoi dreapta, ies destul de ușor.

mașina de gunoi rămîne acolo, cu cei 4 cavaleri ai apocalipsei din ce în ce mai nervoși. nu am înțeles exact de ce. țiganul cu idei prinde curaj, dacă am putut să o mutăm pe aia, să o mutăm și pe aialaltă . un ditamai Audi. încep ei trei, dar își dau seama că nu e chiar așa de simplu. hai și tu mă, coboară de-acolo. vin, zice șoferul, mai calm decît un samurai. pune și el umărul, dar Audi nu se mișcă. deja e 2-0 zero pentru Audi, ungurul își umflă și el inutil mușchii. repriză de înjurături, se uită spre noi, dar nu zic nimic. hai bă, Beni, zice ungurul. se duce și Beni, apoi bodigardu de la bancă și încă un trecător cu simț civic.

izbîndă, mută Audi, șoferul scoate mașina în trafic, pe bulevard, se duc înjurînd, fiecare în limba lui. ungurul e fericit, după o lună i-au luat gunoiul, zice că nu mai trimite filmul lui Boc, dar îl crede dracu. unul care îți scoate roțile de la mașină, apoi ți le montează la loc, e în stare de orice.

după vreo două ore vin și băieții de la Poliția Locală. îi taie amendă lu’ Logan alb parcat legal lîngă indicatorul cu Parcare și cu tichet valabil în parbriz.

Leave a Comment