Un general mult prea pensat

Ca și cum asta ar fi problema lui (cu) Oprea. Modul caraghios în care a decis să-și aranjeze sprînceana. Problema cu Oprea este că nimeni nu pare să aibă vreo problemă cu el. Nimeni dintre cei care contează, evident.

Iar în România, singura șansă ca un Oprea să răspundă în vreun fel sau altul pentru măgariile pe care le face este ca alt Oprea să aibă o problemă cu el. Să-l încurce, să-l enerveze, să-l irite. să-i bulverseze decisiv existența.  Sigur, în acest context, linia grotescă a sprîncenei ar fi putut să genereze cîteva reacții. Chestia-i că toți Oprea se lucrează la același salon și au aceleași gusturi. În plus nu se știe cînd dă coloana peste tine. Că de dat, dă. Și cine să te ajute dacă nu prietenii, sprîncenații tăi?

Așa că dl. general își vede liniștit de viață, condus țară, amante și demagogie. Ieftină, dar funcțională. Să nu ne agităm inutil. Cei cărora discursul barosanului le stă în gît sunt exact ca-n reclama de la Leroi Merloi: puțini, foarte puțini. Cei care nu-l au la mațe,  măcar cît să-l înjure de mă-sa, să pună un status pe fb, să-i dezumfle roțile la mașină, sunt și ei puțini, foarte puțini din cei puțini foarte puțini.

Polițistul Bogdan Gigina ar fi putut scăpa cu viață dacă era un profesionist și refuza misiunea ca militar. Este o cruce pe care o să o duc toată viața, fiindcă a murit un coleg la datorie.

În mod normal, propoziția asta ar fi trebuit să provoace un așa val de indignare încît dl. general să aibă nevoie de un TAB pentru a mai ieși din casă. Și nu mă refer aici la pulimea de rînd, ei, am stabilit deja, nu contează. Ar trebui să conteze la vot, dar ăsta-i alt subiect. Și nu e rău că nu contează, pulimea trebuie să-și vadă de viața ei și să trăiască cît mai bine o viață și așa scurtă. Pulimea nu trebuie să conteze pentru că pulimea a votat oameni care-s plătiți să conteze. Se numesc reprezentanți ai poporului și exact asta ar trebui să facă: să-l ia pe Oprea de turul pantalonilor și să-l dea de toți pereții. Să-l scoată din rîndul reprezentanților poporului și să-l trimită în rîndul pulimii. Asta dacă justiția nu are alte planuri cu dumnealui.

Cam asta ar trebui să fie secvența și dacă lucrurile nu se derulează în acest fel este pentru că ironic, paradoxal și eficient pulimea și-a votat reprezentanții după chipul și asemănarea ei. Nu e nimic ciudat sau spectaculos aici. Pulimea nu are nici o treabă cu declarațiile penibile ale domnului Oprea pentru că pulimii nu i se pare nimic neobișnuit sau rău aici. Oprea e general, Gigină era un amărît de soldat, unde s-a mai împiedicat istoria în soldați? Vedeți undeva că  Napoleon a fost trimis măcar în judecată morală pentru sutele de mii de soldați care-au murit în Rusia? Pulimea nu poate să-l sancționeze altfel decît formal pe Oprea, pentru că pulimea este în marea ei majoritate Oprea. Pulimea nu se poate indigna pentru că indignarea nu are nimic de-a face cu instinctul de conservare.

Dar o parte a pulimii este suficient de inteligentă încît să nu înghită povestea asta cu generali de operetă și soldați sacrificați. Perfect de acord. Dar partea suficient de inteligentă a pulimii este și suficient de bine ținută în lesă, suficient de speriată și suficient de lașă încît nu vadă dincolo de pereții dormitorului vopsit roșu sau portocaliu, după modă. Mai exact să nu vrea să vadă. Protestează ea, dar de formă, pentru că așa se face, vezi cum i-a rupt capul unuia pe uliță, pui mîna la gură, vai maică, așa ceva. Dar cam atît. Cam atît l-a și sancționat pulimea pe Oprea. Mai mult nu se poate și dacă se poate nu se merită.

Să lăsăm, deci, pe dl. Oprea să vorbească liniștit. O face cu uriașa gură colectivă pe care scrie, transparent și căcăniu, România.

2 Comments

 • koga ion.escu
  September 20, 2016 at 6:29 pm

  metoda/ tehnica tergiversării posibil să fie la fel de veche (şi de eficientă) ca şi curvăsăria (politică, un fel de “curvă a curvelor”); cum ar veni, manipularea este spoită în negociere juridică; dacă se poate, până la decesul ciorii, astfel economisindu-se vopseaua.

  nu e o noutate că, la noi, ce nu se face în 24 de ore, nu se mai face nici în 24 de ani; pentru că, dacă este adevărat că suntem un popor ce nu lăsăm pe mâine ce se poate face azi, este la fel de adevărat că şi ce se poate lăsa pe mâine obişnuim a lăsa pe poimâine; sau pe răspoimâine;iar, (tot) la noi, popor profund religios (deşi tot mai des îmi doresc să nu fi fost astfel), trei zile poate fi tradus chiar şi de către profani prin “vecii vecilor”; amin!

  • A. D. Pop
   unQpop
   September 21, 2016 at 9:00 am

   exact. pentru că de aceea se amînă, să nu se mai facă.

Leave a Comment