Hater

Prima dată am auzit cuvîntul ăsta prin 2008. Și trebuie să vă spun că pe atunci avea greutate. Am zis ceva de-un text al unei tipe grase care scria prost. Dar comercial, plăcea la tineri. Tipa își numea textele romane și le posta pe site-uri. Oamenii le citeau și pentru că nu prea exista facebook sau buton de like love, spuneau ce părere au într-un comentariu la text.

Am zis și eu ceva, dar m-a întrebat imediat, coaie, dar textul, textul cititu-l-ai ? De unde am dedus că trebuie să citești textul pe care vrei să-l comentezi. Citit, zic eu. Dar ăsta e doar un fragment, coaie, nu poți să-ți faci o opinie, dacă nu citești TOT romanul. Nu se poate să zic doar de bucata asta de text, pe care am citit-o? Ntz, ești prost, nu se poate.  De ce? E clar, ești prost. Du-te-n pula mea de prost, textul meu are o mie de review-uri pozitive. Preabine, mă duc în pula ta.

În fine, știți continuarea, am devenit hater. Tipa grasă nu mă mai slăbea, ești hater, sugi, faci, dregi. Mă înjura pe unde mă prindea. Dar jignirea supremă era că-s hater. Asta decredibiliza cel mai tare și am înțeles eu că nimeni nu mai dă doi bani pe tine odată ce ai fost omologat hater.

Și procedura de omologate este extrem de simplă. Toți autorii de texte proaste au fani proști. Genul care iau de bun tot ce le spune autorul. Iar fanii preiau opiniile și personalitatea autorului. Așa că e suficient ca ăla să zică, cutare e hater. Ăla ești.

Imediat și deloc surprinzător fenomenul s-a extins asupra oricărei forme de expresie. De la anunțuri publicitare, la prostiile pe care le spun toți pe facebook. Prostii care acum sunt protejate de un soi de lege a haterelii. Emitentul de porcării pe fb a devenit autor, așa că orice intervenție asupra operei este imediat penalizată prin aplicarea etichetei. Orice prostie spui, de exemplu, am trei coi, voi ciudați sunteți, ești protejat de legea asta. Oricare alt idiot intervenționist fără drept la postarea ta e imediat trimis c-un șut în cur în grupa hateri. Pentru că tu ești autorul, iar ei sunt niște bieți postaci. Sunt convins că se fac cursuri de perfecționare pe descurajarea haterilor. Pentru că discursul autorilor este același și foarte puțin diversificat.

Practic, totul se reduce la sugi pula, ești prost, la mine pe wall scriu ce vreau, nu mă plătești tu, dacă nu-ți convine, nu citi. Nici nu e nevoie de mai mult, pentru că există butonul de block. Autorul de text protejat îți arată ce bou ești, raportat la textul lui protejat și apoi te blochează. Ceea ce este bine pentru toată lumea. Pentru că nu e nevoie de intervenția autorității supreme în stat, legea, să reglementeze muitul pe fb. Oamenii sunt liberi să se certe, mai mult sau mai puțin profesionist, la fel cum sunt liberi să-și vadă de treaba lor cînd muitul nu mai e fun. Nici Sfinții Părinți nu ar fi  dat-o  mai bine. Știu ce fac, dar fac ce știu. Mă retrag elegant cînd nu-mi place, sau mă încarcă scurt și feroce autorul de texte protejate. Ideea e că e problema noastră și o rezolvăm singuri. Fără prea mari traume. E ușor de presupus că, pînă la urmă, nici un animal nu a fost rănit.

Doar că domnul Dragnea în infinita lui înțelepciune vrea să dea pe bune o lege a haterelii. O să-i spună Legea Defăimării, pentru că pare mai pe guvernare autorizată și legitimă așa. Dar, practic, e tot un soi de protecție a celor care spun chestii. Tot o muie pe care le-o dai ălora care spun că nu le plac chestiile pe care le-ai spus tu. Tot o formă stupidă de-ai trimite la dracu-n praznic pe toți cei care sunt altfel decît tine, pe cei care gîndesc altfel decît tine.

Într-un sens foarte concret, autorii de texte protejate nu vor opinii, dacă ai un compliment, ești liber să-l exprimi, doar suntem în democrație. O să primești o inimioară roșie și doi pupici virtual direct în cur. Dacă ai orice altceva decît complimente, ești la fel de liber să sugi pula.

Și, după fix aceeași procedură simplă ca în cazul haterilor, toți cei care vor avea alte opinii decît cele ale autorilor de texte protejate, vor fi muiți corespunzător de fani. Care în cazul unui legislativ investit de-o majoritate relaxantă sunt foarte mulți. S-a terminat cu reglarea conturilor în familie. Hatereala va atrage de acum un grup compact de tovarăși care te vor prelucra corespunzător.

Avem nevoie de o astfel de lege? Desigur, suntem o nație de deștepți. De autori care spun chestii deștepte și nu-i putem lăsa pe hateri să se cace pe chestiile deștepte pe care le spunem în fiecare zi. Trebuie să ne protejăm produsul cel mai de preț, deșteptăciunea, care se trage din tată în fiu, de la Decebal și Traian, cei mai deștepți dintre traci, geto-daci și alții. Pentru că suntem poporul care a inventat libertatea personală, supremă și intangibilă. Orice altceva e rău și trebuie să dispară. În special celelalte libertăți personale, supreme și intangibile. Suntem poporul pe cale să rescrie Biblia.

Leave a Comment