Să ne băgăm, sau să nu ne băgăm? De ce i-o tragem lui Tudor Chirilă

În povestea cu Tudor Chirilă care-l reclamă pe tipul de la Parcări, subiectul este l’état c’est moi, în cazul ăsta, l’état sunt eu, Primăria Însăși, care-i dă lu’ chirilă Răspunsul. Am scris chirilă cu c mic de tipar pentru că în raport instituția lui l’état, c’est moi nu contăm. Dacă avem timp să uităm, l’état, c’est moi ne servește imediat muia Răspunsul.

Compania Municipală Parking București S.A. a demarat o anchetă internă pentru a stabili cu exactitate faptele petrecute în parcarea de la Charles de Gaulle. Ancheta a constatat că nu s-a produs niciun incident în sensul celor reclamate de domnul Chirilă. Angajatul societății noastre nu a folosit injurii la adresa vreunei doamne, așa cum i se reproșează în filmare. Pe fondul emoțional al unui deces recent în familie, acesta a reacționat însă nepotrivit la provocarea domnului Chirilă.  Facem mențiunea că nu încurajăm un astfel de comportament în rândul angajaților companiei noastre.


Și chirilă cu c mic de tipar e prea mult. Ar fi ajuns un c mic de tipar. Sau un ăla. Pulă ăla.

E important și că lumea-l înjură pe Chirilă pentru că vrea like-uri pe fb. Desigur. Dar ne-am obișnuit cu hate-ul. Într-un fel este și util și necesar. Și, indiferent din ce perspectivă privim incidentul, Chirilă a exagerat. L-a luat pe angajat de rever, de ce, animalule, înjuri doamne care trece cu biciclete, animalul i-a spus să nu se bage, să-l reclame și fix asta trebuia să facă Chirilă. Să-l lase în pace și să-l reclame. De ce? Pentru că ăla este un funcționar public, nu vreun lache pe care-l trimiți acasă cu șuturi în cur. Vrem respect, dar tratăm funcționarii publici ca pe niște servitori personali. Desigur, atunci când putem, când nu dăm peste unul ca tipul de la Parcări.

Așa animal nervos și înjurător cum este, tipul de la Parcări tot un funcționar public rămîne. Îi zici de sănătate, dacă ți se pare că a făcut ceva nasol, dar îl lași apoi în pace. Filmezi și-i faci plîngere. Nu-i bagi flesh-ul în ochi, nu-i arăți degetul, nu-i pui piedică. Discuția trebuia să se termine după ce tipul i-a spus să-l reclmane. Mai bine o oprea Chirilă pe biciclistă și-i spunea să facă ea plîngere, iar el să fie martor. Sună altfel, nu? Sigur, Chirilă n-am mai fi pus pe fb.

Dar pentru că Chirilă l-a provocat pe angajatul Primăriei, angajatul Primăriei l-a servit și el pe Chirilă. I-a zis că se bagă. Pentru că asta asta ne caracterizează, nebăgatul. Să nu ne băgăm, ca să fie bine, să nu fie rău. Chirilă s-a băgat, și omul, pur și simplu nu înțelege. Suferă, sincer și convingător că s-a băgat. Eu îmi vedeam de treaba mea, înjuram și eu o pizdă care se credea pe tarlaua lui tac-su și a venit ăsta, s-a băgat, m-a întrebat! Dacă ești român, fără să vrei, îi dai dreptate, empatizezi cu el, da’ de ce s-a băgat, bă? Ce-a avut cu omul? De ce s-a luat de el?

Iar cînd Primăria îi servește lui chirilă asta:

În actualul context, dorim să îi reamintim domnului Tudor Chirilă că, deși el condamnă în termeni foarte duri acest comportament, în data de 27 martie 2019, după cum chiar dânsul a mărturisit, tot în urma unei altercații verbale cu un cetățean, nu s-a putut stăpâni și l-a pălmuit pe bărbatul cu care discuta în contradictoriu.

Primăria nu face absolut nici o diferență între funcționarul public și cetățean. Pentru Primăria care angajează și trimite pe stradă funcționari care te înjură de mamă dacă te bagi, chirilă, care se înjură cu unul în parcare, devine funcționar public plătit din buget, cu fișa postului și cod deontologic. Nu mai e chirilă cu c mic de tipar, devine, brusc și necesar, The Chirilă. Primăria, cînd este sesizată că funcționarii ei hărțuiesc, amenință și înjură cetățenii pe stradă, răspunde: ciocul mic, tu ai pălmuit cetățeni pe stradă.

Și are perfectă dreptate. O primărie trebuie să-și reprezinte cetățenii. Și cetățenii spun că chirilă s-a băgat, că chirilă este un circar ieftin și ce mai spun ei cînd chirilă se bagă. Concomitent, pe cetățeni îi doare în cur și de funcționarul public pe care Chirilă l-a hărțuit. Nu i-o trag lui Chirilă pentru că sentimentul dreptății urlă în piepturile lor tricolore, nu-l apără pe tipul de la Parcări. I-o trag lui chirilă din reflex. Și nici măcar nu știu de ce. În orice caz, nu pentru că l-a hărțuit pe tipul de la Parcări.

Îl înjurăm pe Chirilă pentru că se bagă cînd noi spargem semințe în spatele blocului, dar cel mai mult pentru că vrea like-uri atunci cînd se bagă. Chirilă ar trebui să fie un funcționar public, să se exprime prin comunicate oficiale cînd are ceva de zis. Nu are voie să ceară like-uri cînd face ceva mișto. Nu are voie să fie un tip oarecare pe stradă, trebuie să fie o instituție pe care-o putem fute de fiecare dată cînd o ia razna.

Leave a Comment