Blocat pe facebook

Sigur, asta te poate deranja doar dacă ai fost big pe fb. Sau ești. Dacă îți place să te auzi vorbind. Dacă ești un tip  mișto care spune chestii. Dacă ești dependent de chestiile mișto pe care le spui în fiecare zi. Dacă îți plac pisicile. Și cîinii. Și butonul de like share love. Dacă faci bombe artizanale și vrei să te lauzi cu asta. Dacă ai amantă (amant)  și vrei ca toată lumea să știe. Dacă strîngi bani pentru săraci. Și îți convingi prietenii să strîngă bani pentru săraci. Pentru că e mișto și viața ta are brusc un sens.

Dacă faci politică. Dacă vrei să te implici. Dacă ești activist. Sau comunist. Dacă ești tînăr. Sau bătrîn. Dacă vrei să strîngi 3 milioane de semnături pentru ca alții să nu aibă voie să strîngă 3 milioane de semnături. Dacă îți place să fii prieten cu 5 mii de idioți pe care nu i-ai văzut niciodată.

Dacă ești atît de deștept încît ar fi o tragedie să nu știe nimeni ce deștept ești. Dacă îți plac cîinii. Și dacă cîinii te plac și ei pe tine, dar nu știu cum să-și facă cont. Dacă scrii și ai nevoie de fani. Dacă ești curvă și ai nevoie de clienți. În fine, toată lumea are cont pe fb și toată lumea a fost sau vrea să fie blocată pe fb.

Lasă vrăjeala, îți place. Vrei asta mai mult decît să cadă PSD-ul pînă la 10%. Mai mult decît să-l vezi pe Dragnea la pușcărie și pe Soroș la Cotroceni. Mai mult decît vrea țiganul rețeta după care se face aur din fier vechi. Și nu e rău, nu e trist. E doar funny.

Pentru că încerci atît de mult să faci din block-ul pe fb o formă brutală și abjectă de abuz.  O formă nobilă de rezistență civică, pe de altă parte. Adică, nu te-a blocat, în funcție de criterii pe care nu le știi prea bine,  un algoritm matematic, ți s-a îngrădit libertatea de exprimare. Cineva a decis că TU ești periculos, pentru că ai idei, pentru că ești vizionar, pentru că ești influencer, trendsetter, o voce care amenință obscurantismul și demască totalitarismul. Ai fost filat, observat, conținutul postărilor tale a fost atent analizat și o comisie specială a ajuns, pînă la urmă, la concluzia că ești periculos. Ești reacționar, freedom-fighter și Che. Trebuie să fii oprit cu orice preț.

Ce să facem, bă, cu ăsta? Le deschide mintea lui oameni. Îl urmează ăștia mai ceva ca pe Iisus. Ca pe Tudor Vladimirescu.

Să-l săltăm, îl ducem la secție, îl batem pînă vomită greierași, îl radem în cap și-l trimitem la canal? Eh, căcat, nu merge, prea simplu. Să-l blocăm pe fb 24 de ore.

Strașnic, dacă nici asta nu-i bagă mințile-n cap, îi  dăm 7 zile. Asta sigur o să-l liniștească.

Și te-au blocat. Simți cum valul revoltei urcă pînă la creier, pe mine, bă, dar pe buze ți-a înflorit deja un zîmbet, în sfîrșit, plm, credeam că nu mai apuc în viața asta, ce v-a luat atît bă băeți?

Pentru că nimic nu te face mai vizibil pe fb, decît un block pe fb. Nimic nu e mai gucci, nimic nu-ți aduce mai multe multe like-uri. Mai multă simpatie. L-au blocat și pe Maricel, au ajuns pînă la el. Chiar nu se mai opresc? Adio libertate, te-am iubit ca pe mama. Unde o să ajungem? 1984. Stalinism. Hai sictir, îmi fac eu site. Chiar nu putem face nimic?

Nu prea, coae. În primul rînd pentru că nu ești singur. În fiecare zi sunt blocați oameni pe fb. Mulți. Or, noi știm de la școală că eroii-s cam rari. Pentru că nasol să fii erou. De obicei doare.

Dacă, la un moment dat, apar în istorie prea mult indivizi care se dau eroi, înseamnă că ceva suspect s-a întîmplat la Serviciul pentru Eroi. Practic, e suficient un erou pe cartier, dar numai în bula ta apar cîțiva în fiecare zi. Te gîndești și tu, ca tot omu, o fi ceva în aer, prea se luptă ăștia pentru libertate. Nu ai loc de ei, a devenit o modă ca blugii Pyramid, în anii ’80. Te uiți fericit în jur și aștepți să se prăbușească ceva, orice. Dar nu se prăbușește nimic, oamenii din jurul tău sunt la fel de căcăcioși ca înainte. Nu se înghesuie nimeni să le-o zică de obraz. Și îți dai seama că-i numai pe net. Și doar în nume propriu.

În al doilea rînd, oricît de ciudat poate să pară asta, fb-ul este o platformă socială privată. Nu art. 30 din Constituție. Nu are nimeni nici o obligație să îți garanteze ție vreun drept. Indiferent care ar fi ăla. A fost creeat pentru ca oamenii să poată comunica mai ușor, nu pentru ca oamenii să învețe democrația și principiile ei. Și nici într-un caz  ca să te auzi tu vorbim în piața publică. Dacă ai ceva important de spus, ieși în piața publică. Acolo se exprimă cei care apără principii. Printre altele.

Pe fb nu ești decît un idiot printre alte milioane de idioți. Ți se permite, nici mai mult, nici mai puțin, decît li se permite tuturor. Iar dacă ai fost blocat pe fb, nu înseamnă că ți se bagă pumnul în gură, că nu ți se permite să te exprimi. Asta e cea mai mare inepție pe care am auzit-o în ultima vreme. Libertatea de exprimare nu poate fi îngrădită de o platformă privată. Libertatea de exprimare poate fi îngrădită de autorități, instituții, de stat în general. Un privat nu are puterea asta, pentru că nu privat nu poate garanta libertatea de exprimare. Libertatea de expresie o poate îngrădi doar ăla care o poate acorda. Cum să limitezi ceva ce nu ai stăpînit niciodată?

Dacă ai fost blocat pe fb înseamnă că ai încălcat o regulă fb. Una care poate e stupidă, dar, hei, cine zice că regulile-s mișto? Că toate regulile-s mișto? Sau măcar drepte? Sau că-s la fel pentru toată lumea? Dacă ai fost blocat pe fb, ai încălcat o regulă privată, stabilită arbitrat de proprietarii platformei. De ce te mai caci pe tine? Du-te într-un loc în care-ți place mai mult. Regulile fb nu-s făcute să te mulțumească pe tine. Fă-ți un site și vorbește-ne de acolo despre libertate și drepturi. Înjură acolo pe cine vrei. Pupă în cur pe cine vrei. Fii eroul tuturor cauzelor. O să te ascultăm cu interes.

Nu uita să plătești hostingul. Web-designerul. SEO. Și ce-o mai fi. Scrie ca orice blogger un articol pe zi. Zi de zi, an de an, pentru un trafic de 100/zi. După aia vino să ne povestești cum e. Și cît de al dracului e Mark pentru că nu-ți pune, necondiționat, la dispoziție site-ul cu cel mai mare trafic de pe planetă.

 

 

 

Leave a Comment